Püspökkenyér

Püspökkenyér

Hozzávalók:

4 főre

  • 20 dkg rétesliszt
  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl tejszín
  • 1 tojás
  • 5 dkg nádcukor
  • 1 dkg friss élesztő
  • 1 mk. só
  • 1 tk. mandulakivonat (ennek hiányában néhány csepp mandula aroma)
  • 20 dkg aszalt gyümölcs (mazsola, sárgabarack, datolya, vörösáfonya egyenlő arányban)
  • 1 dl rum
  • 1 narancs leve
  • 2 tk. narancskivonat (vagy egy narancs finomra reszelt héja)
  • 2 cm vaníliarúd

 

Elkészítés módja:

az élesztőt elmorzsoljuk a lisztekkel, majd hozzáadjuk a tojást, tejszínt, olvasztott vajat, cukrot, sót, mandulakivonatot és alaposan kidagasztjuk. Elég lágy, de a formáját megtartó rugalmas tésztát kell majd kapnunk a végére, ami a kéztől szépen elválik.

Cipóvá formázzuk, a kelesztőtálat letakarjuk, majd félretesszük pihenni, amíg a tészta a duplájára nő. Az aszalt gyümölcsöket egyforma méretűre vágjuk, majd a hosszában kettévágott vaníliarúddal, a narancskivonattal (vagy reszelt narancshéjjal), a narancs levével és a rummal addig főzzük kis láng felett sűrűn kevergetve, amíg az összes folyadékot magukba nem szívják a gyümölcsök, illetve az el nem párolog. Ne maradjon alatta semmi nedvesség, mert az eláztatja a tésztát. Végül a vanília rudat kivesszük belőle és kihűtjük a keveréket.

A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd két cipóra osztjuk. Az egyiket lisztezett deszkán kinyújtjuk nagyjából 30x20 centiméteres téglalap alakúra, a másikat összegyúrjuk az aszalt gyümölcsökkel. Az aszalt gyümölcsös részt 25 cm hosszú hengerré formáljuk, majd a téglalap alakú rész közepére helyezzük, ráhajtjuk a széleit és betekerjük a tésztába. A rudat egy sütőpapírral kibélelt szögletes kenyérformába tesszük, úgy, hogy az illesztések kerüljenek alulra. A tetejét lekenjük kevés vízzel kivert tojássárgájával és félretesszük, amíg a duplájára nem kel.

Sütés előtt még egyszer lekenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben 170 °C hőmérsékleten sütjük 45 percig, majd rácsra emelve hűtjük.

Következő rendezvényünk

Élelmezésvezetők Regionális Fóruma

2017.10.17. 08:00 - 16:00
Győr

WinMenza