Almás-turbolyás céklamártás

Almás-turbolyás céklamártás

Hozzávalók:

A mártás alapanyagai 10 adagra:

  • 0,015 kg vaj
  • 3 tk kömény (egész)
  • 0,48 kg cékla
  • 3 tk koriander (őrölt)
  • 1 csokor friss vagy 3 tk őrölt turbolya
  • 0,60 l almalé
  • 0,30 l víz
  • 0,10 l zabtejszín (tejföl, tejszín)
  • 0,03 kg burgonyaliszt

 

Elkészítés módja:

Az egész köményt serpenyőben megpirítjuk. A céklát megmossuk, meghámozzuk, lereszeljük és a pirított fűszerre szórjuk. Őrölt korianderrel ízesítjük. (Amennyiben szárított turbolyával dolgozunk, azt kevés olvasztott vajba áztassuk be előzőleg és most adjuk hozzá az ételhez. Abban az esetben, ha friss turbolyával dolgozunk, azt csak a tűz eloltása után keverjük az ételhez.) Pár percig együtt pároljuk a fűszereket a céklával, majd a vízzel és az almalével felengedjük. A zabtejszínből a burgonyaliszttel habarást készítünk és behabarjuk a levest. Sóval, szükség esetén a fűszerekkel ízesítjük és összeforraljuk. A tűzről lehúzva, kis hűlés után kevés méz hozzáadásával pikánssá tehetjük.

Recept: Magda Zoltán

Fotó: Puyau Karina

Következő rendezvényünk

Élelmezésvezetők Regionális Fóruma

2017.09.19. 08:00 - 16:00
Békéscsaba

Bátor Tábor