Szeretem - nem szeretem...

Szeretem - nem szeretem...

A fogyasztói ízlés feltérképezése...

Alig van – ha egyáltalán van – olyan ember, aki minden ételt válogatás nélkül megeszik. Szinte mindenki tud olyan ételt mondani, amit biztosan nem eszik meg, vagy ha meg is eszi, nem igazán szereti. Tekintettel arra, hogy a közétkeztetésben általában egyféle ételt ad a szolgáltató, célszerű azt úgy megválasztani, hogy a lehető legtöbben elfogyasszák (természetesen a rendeleti előírásoknak is megfelelve). A fogyasztói ízlés feltérképezésére egy gyors, Facebook-on is könnyen lebonyolítható felmérést végeztünk, melynek eredményét mutatjuk be Önöknek.

Szeretem — nem szeretem…

Összeállítottunk egy kérdőívet, melyben 84 db élelmiszert, ételt 11 csoportra osztva soroltunk fel: 1. Tejtejtermékek, 2. Zöldségfélék nyersen, 3. Zöldségfélék saláta formában, 4. Zöldségfélék főzelék formában, 5. Rakott ételek, 6. Krémek, 7. Gyümölcsök, 8. Tésztafélék, 9. Húsfélék, 10. Levesek, 11. Egyéb köretek.

Az összes felsorolt élelmiszerrel, étellel kapcsolatban az alábbi választ lehetett adni:

1. Szeretem.

2. Nem szeretem, de megeszem.

3. Nem szeretem, nem eszem meg.

4. Nem ehetem meg, mert allergiás (intoleráns) vagyok rá.

A kérdőíven nem tartottuk fontosnak megjelölni sem a nemet, sem a kort, sem az iskolai végzettséget, tekintettel arra, hogy az ízlés mindezektől független. A kérdőívet a Google drive által generált, elektronikus formában az Facebook-on tettük közzé 2017. május 12-én, és 5 napig tartottuk fent.

A felmérés lezárásakor 792 db kitöltött kérdőívet kaptunk. Az adatokat ezután Excel táblázatba konvertálva dolgoztuk fel.

Eredmények

Egészségügyi szempontból az utolsó kérdés volt számunkra a legérdekesebb. A 84-féle étel közül 21-nél, az ételek negyedénél senki nem jelezte, hogy egészségügyi problémája lenne vele. A legnagyobb arányban a tej, illetve tejtermékek, és a belőlük készült ételek kerültek megjelölésre, mint problémát okozók.

Az étel elfogyasztása tekintetében a „szereti + nem szereti, de megeszi” válaszok lehetnek a mérvadók.

A „Nem szeretem, nem eszem meg” kategórián belül kiemeltük azokat, melyeket 20% vagy a fölötti arányban nem fogyasztják a felmérésben részt vevők. Ezek a következők voltak csökkenő sorrendben: szardíniakrém (36,5%), sárgarépás túró, sóskamártás, zellersaláta, kefir, halászlé, paradicsomos káposztafőzelék, hajdina, parajfőzelék, tökfőzelék, kelkáposzta-főzelék (20,2%).

Ezzel szemben a válaszadók 90%-a vagy annál nagyobb arány szereti a következő ételeket: húsleves, rántott hús szelet, burgonyapüré, sült krumpli, uborkasaláta, sajt. A gyümölcsök közül a földieper, az őszibarack, a málna, a görögdinnye, a sárgabarack, a mandarin tartozik a szeretettek közé.

Ételcsoportokba foglalva ezek azok az ételek, melyeket a válaszadók több mint 90%-a elfogyasztana. Az első helyen a leginkább kedvelt áll.

Levesek: zöldségleves, húsleves, gulyásleves, paradicsomleves, karfiolleves.

Feltétek: rántott hús szelet, natúr hússzelet, fasírt, pörkölt, csirke- vagy pulykaragu.

Köretek, főzelékek: burgonyapüré, rizs, sült krumpli, kukorica, tarhonya, burgonyasaláta, burgonyafőzelék, zöldborsófőzelék.

Tészták: krumplis tészta, milánói makaróni, sajtos tészta, túrós tészta.

Rakott ételek: lasagne, rakott burgonya.

Savanyúság, saláta, zöldség: uborkasaláta, friss leveles saláta, csalamádé, uborka, paradicsom, sárgarépa, retek, zöldhagyma

Gyümölcsök: őszibarack, földieper, körte, sárgabarack, mandarin, szőlő, narancs, görögdinnye, málna, alma, banán, kivi.

Összegzés

Az ételfogyasztási szokásokat nagyban befolyásolja többek között a szociális helyzet, a kulturális környezet, a nemzetiségi szokások stb. Előfordul egy településen belül is, hogy az északi városrészben lévő iskolában elfogyasztanak egy bizonyos ételt, a déli városrészben pedig sok megmarad belőle. Feltételezzük, hogy minden szolgáltatónak az a célja, hogy az ételeiket kedveljék, elfogyasszák, és hogy minél kevesebb kerüljön a moslékba.

Mint a bevezetőben is említettük, a tapasztalat az, hogy a közétkeztetők többsége egyféle ételsort tud kínálni. Így a fogyasztónak nincs választási lehetősége. Az általunk bemutatott módszer, egy kérdőív elkészítése, nem kerül semmibe, könnyen, gyorsan kivitelezhető. Az ételsor összeállítása tetszőleges, mindenki azt az ételt írja be, amiről szeretné tudni az étkezők véleményét. Ma már minden intézménynek van Facebook-oldala vagy más internetes elérhetősége (honlapja), ahol az ételsorból generált kérdőívet közzé lehet tenni, és ki lehet töltetni. Az internetes kérdőíves programok összesítik is az adatokat, tehát a szolgáltató minden évben tesztelheti, hogy az általa szolgáltatott ételek — akár korcsoportonként — várhatóan milyen fogadtatásra lelnek.

Dr. Bényi Mária,

Varga Andrea

*****************************

ÉTEL „szeretem – nem szeretem” kérdőív

Az ételekkel kapcsolatos ízlésünk egyedi. Az alábbiak közül nincs jó vagy rossz válasz. Egyszerűen csak szeretnénk tudni, hogy egy-egy élelmiszert (vagy a belőlük készült ételt), amennyiben a menzán csak azt ehetnék meg, a válaszadók milyen arányban fogadnák el.

Kérjük, az alábbiak élelmiszerek (ételek) mellé tegye a véleményének megfelelő számot:

1 – Szeretem.

2 – Nem szeretem, de megeszem.

3 – Nem szeretem, nem eszem meg

4 – Nem ehetem, meg mert allergiás (intoleráns) vagyok rá.

5 – Nem ismerem, nem eszem meg.

6 – Nem ismerem, de megkóstolnám.

 

1./ Tej-tejtermékek

a./ tej

b./tejföl

c./kefir

d./ joghurt (natúr)

e./ gyümölcs joghurt

f./ túró (körözött)

g./ sajt

h./ tejbedara

i./ tejberizs

2./ Zöldségfélék nyersen

a./ paprika

b./ paradicsom

c./retek

d./ uborka

e./sárgarépa

f./ zöldhagyma

3./ Zöldségfélék – saláta formában

a./ uborkasaláta

b./ céklasaláta

c./  friss leveles saláta (öntettel)

d./ burgonyasaláta

e./ zellersaláta

f./ csalamádé

g./ kukoricasaláta

4./ Zöldségfélék – főzelék formában

a./ paradicsomos káposzta főzelék

b./ kelkáposzta főzelék

c./ tökfőzelék

d./ burgonyafőzelék

e./ zöldborsó főzelék

f./ zöldbab főzelék

g./ spenót (főzelék)

h./ sóska (mártás)

i./ lencsefőzelék

5./ Rakott ételek

a./ rakott burgonya

b./ rakott zöldbab

c./ rakott káposzta

e./ lasagne

6./ Krémek

a./ sárgarépás túrókrém

b./ padlizsánkrém

c./ tojáskrém

d./ szardínia krém

e./ májkrém

7./ Gyümölcsök

a./ alma

b./ körte

c./ szőlő

d./ banán

e./ narancs

f./ mandarin

g./ kivi 

h./ sárgadinnye

i./ görögdinnye

j./ sárgabarack

k./ őszibarack

l./ földieper

m./ málna

8./ Tésztafélék

a./ mákos tészta

b./ grízes tészta

c./ diós tészta

d./ krumplis tészta

e./túrós tészta

f./ sajtos tészta

h./ milánói makaróni

i./ káposztás kocka

9./ Hús feltétek

a./ csirke v. pulykaragu

b./ pörkölt

c./ fasírt

d./natúr hússzelet

e./ rántott hússzelet

f./ máj (rántott, resztelt, stb.)

g./ hal (rántott vagy hal rudacskák)

10./ Levesek

a./ paradicsomleves

b./ húsleves

c./ zöldségleves

e./ brokkoli krémleves

f./ karfiol leves

g./ karalábé leves

h./ gombaleves

i./ gulyásleves

j./ halászlé

11/ Egyéb köretek

a./ sült krumpli

b./ burgonyapüré

c./ rizs

d./ tarhonya

e./ bulgur

f./ kukorica

h./ hajdina

Következő rendezvényünk

Élelmezésvezetők Országos Fóruma

2017.11.09. 08:00 - 2017.11.10. 16:00
Budapest

Bátor Tábor