Reducefoodwaste

Reducefoodwaste

A megmenthető élelmiszer 2019. szeptember 11., szerda 9:00–14:00

A STREFOWA (Strategies to Reduce and Manage Food Waste – Stratégiák az élelmiszerhulladék csökkentésére és kezelésére Közép-Európában) nemzetközi program a legjobb megoldásokat keresi az élelmiszerhulladék keletkezésének megelőzésére és visszaszorítására, valamint a hulladék kezelésének legjobb módjaira. A kezdeményezés három éve indult útjára az Európai Unió támogatásával.

A STREFOWA projekt fő célja az élelmiszer- és élelmiszerhulladék-menedzsment fejlesztése a kiválasztott közép-európai városokban, amelynek eredményeként csökkenthetőek a – különösen az üvegházhatású gázok kibocsátásából származó – környezeti hatások, redukálhatók a költségek, illetve pozitív hatással lehetnek a társadalom széles rétegeire is (innovációk, start-upok, közösségi gondolkodás, élelmiszer-adományozás, vásárlói szokások befolyásolása, nemzetközi egyesület, versenyek, oktatási anyagok, iránymutatások, stb.).

 A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. öt közép-európai ország szervezeteivel (Ausztria, Csehország, Magyarország, Olaszország és Lengyelország) közösen vesz részt a projektben, amelyben a Bay Zoltán Kutatóintézet partnereként a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. is részt vesz.

A projekt célja a vásárlók tudatosítása annak érdekében, hogy minél kevesebb élelmiszer váljék hulladékká, azaz:  

  • csökkenjen az élelmiszerhulladékok mennyisége, így a megelőzésre törekvés legyen a legfontosabb;
  • kapjon az élelmiszer második esélyt, így az adományozás szerepe növekedjen;
  • a hulladékstátuszba került élelmiszer ne hulladéklerakókra, hanem egyéb hasznosításra (pl. komposztálásra, biogáz termelésre) kerüljön.

A magyar lakosságnál hozzávetőleg 65 kg/fő/év élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek közel 50%-a megelőzhető lenne. Legnagyobb mennyiségben elkészített főtt ételek, péksütemények, zöldségek, gyümölcsök kerülnek a kukába, míg a drágább élelmiszeripari termékek, úgymint húsok, tejtermékek aránya ennél jóval kisebb (együttesen 20% alatti). Egy átlagos háztartás évente 50-60 ezer forintot pazarol el, dob a szemétbe – miközben ennek nagy része megtakarítható lenne némi odafigyeléssel, szokásaik megváltoztatásával.

A nemzetközi projekt eredményei hozzájárulnak majd a célcsoportok (termelők, gyártók, éttermek, kereskedelem, háztartások, hulladékkezelők, oktatás, környezetvédelmi hatóságok stb.) elméleti és gyakorlati ismereteinek kibővítéséhez, ezzel együtt az élelmiszerhulladék keletkezésének megelőzéséhez.

Erre a közös gondolkodásra hívják az érintett szervezetek, vállalkozások, intézmények képviselőit a 2019. szeptember  11-én, Budapesten, a Hotel Benczúrban megrendezésre kerülő – ingyenes, de regisztrációhoz kötött - konferenciára.

A konferenciára 2019. szeptember 5-ig, on-line lehet jelentkezni.

Forrás és bővebb információ a teljes projektről: www.reducefoodwaste.eu

2019. augusztus 12.

HUNGEXPO SIRHA

Következő rendezvényünk

1970.01.01. 01:00

Bátor Tábor