"OKÉS"

"OKÉS"

Országos Közétkeztetési szakácsverseny

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete, az Élelmezésvezetők Országos szövetsége partnerségével 2018. június 16-án a Budapesti Gazdasági Egyetem tankonyháján rendezte meg „OKÉS” Országos Közétkeztetési szakácsverseny elnevezésű, élőmunkás, melegkonyhai szakácsversenyét.

A verseny fővédnökei:

Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, és

Dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke.

A döntőben 12 két fős csapat mérte össze tudását, melynek legfőbb célja, hogy a közétkeztetésben dolgozók a versenyre való felkészülés során inspirálódjanak és szakmailag fejlődjenek. A szervezők reményei szerint a verseny során született receptúrák <szám szerint 12×3 fogás>, a közétkeztetésben fellelhető paletta színesítése mellett a fejlődés első állomása lehet.

A sajtótájékoztatón kiderült, a versennyel cél volt, hogy a hazai realitásokhoz igazodva, és az annak megfelelő összeg betartásával szülessenek új receptúrák. A versenyben a nyersanyagnorma nettó 350 Ft volt <Ez az az összeg, aminek a tányérra kell kerülnie – a szerk.> mivel a korábbi versenyek adta tapasztalat az volt, hogy az ennél magasabb alapanyagnorma sajnos <a realitásokat figyelembe véve> a közétkeztetésben nem kigazdálkodható, ugyanis a gyakorlatban jelenleg ennyiből, vagy még ennél is kevesebből gazdálkodnak a konyhákon.

Az OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny dobogósai a következők lettek:

  • Harmadik helyen végzett a keszthelyi Csirke Zsuzsanna és Sztaracsek József, akik Gumi-Sztárcsirkék néven neveztek a versenybe.
  • Második a lábatlani Hullám vendéglő csapata, Szűcsné Kovács Katalin és Bíró Beáta lett.

A 2018. május 26-ai döntő legnagyobb elismerése az „Év közétkeztetője” cím volt. A győztes a budaörsi Besztercán János és Friedrich Gergő lett. Az általuk megalkotott menüsor pedig a következő volt:

  • Kelkáposzta krémleves, fűszeres burgonyagombóccal
  • Csirkecomb rolád parajjal töltve, medvehagyma mártással, puliszka torta brindzával és kápia paprikával
  • Házi rétes köles almás OKÉS

A nyerteseknek és résztvevőknek gratulálunk!

Forrás és további részletek a versenyről:

https://oldalasmagazin.hu/ez-bizony-okes-volt-kozetkeztetesi-szakacsverseny-immaron-hetedik-eve/

2018. június 18.

Következő rendezvényünk

Bátor Tábor