Magyarország étele 2018

Magyarország étele 2018

Ezek a döntős ételek!

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub) 2018. évben első alkalommal hirdette meg a Magyarország étele 2018 elnevezésű, élőmunkás meleg konyhai szakácsversenyét.

A verseny rendezői olyan innovatív, de populáris ételek nevezését várták, mely alkalmas lehet arra, hogy „Magyarország étele 2018” címet elnyerje.

Elvárás volt, hogy az étel a legtöbb  – átlagos felszereltségű –  konyhán elkészíthető legyen és értékesítési szempontból is megfeleljen a magyar igényeknek. Fontos szempont még, hogy a tradícióra, a hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is megfeleljen az étel, melynek nettó 1500 Ft/adag nyersanyagnormából kell kijönnie.

A versenybe az ország minden tájáról érkeztek nevezések a versenyezni kívánó csapatoktól, mely nevezésekben – a teljesség igénye nélkül – épp úgy megtalálható volt a szarvas, a gyöngytyúk, mint a mangalica és a bárány, mint az étel fő alapanyaga. Valamint minden étel tartalmazza a két, a verseny során kötelezően használandó alapanyagot, a bio hajdinát és a makói vöröshagymát. (Ez utóbbi egyébként hungarikumnak számít- a szerk.)

„Büszke vagyok arra, hogy sok év után végre magyar alapanyagokból, magyar szaktudásra épülő és a magyar szürkeállomány által megalkotott receptúrák születtek. Hiszek abban, ha új receptúrákat hozunk létre, és azt éttermekben elterjesztjük, akkor az a gasztrokultúránk fejlesztésén felül turisztikai tényezővé is válhat.  A versenyben jelentős túljelentkezést tapasztaltunk, ezért nehéz helyzetben volt a zsűri, de úgy látom szigorú, szakmai alapú és jó döntés született.” – mondta el lapunknak Asztalos István az egyesület elnöke.

A zsűrizés során a pályamunkák egy-egy sorszámot kaptak, amit kizárólag a szervezők ismertek, a versenyzők nem, ezt juttatták el a zsűri felé, így ők a számokkal ellátott ételeket bírálták. A szervezők így érték azt el, hogy az étel értékelésénél kizárólag az étel számítson és a zsűrit semmi ne befolyásolhassa.

A döntőbe jutott ételek fantázianevei ábécé sorrendben a következők:

·         A Rónasági Vénusz!

·         Álmos bárányka

·         Bece-neve: pörkölt

·         Belfegor

·         Botond triós

·         Disznóságok evolúciója “Huszárosan”

·         Györök gyöngye

·         Herbária Hungarikum Riserva

·         Mangalicaszűz Árpád-házi módra

·         Nyárikonyha Kiss gyöngye

·         Sertéstál

·         SiófoKi fordított Csülök. 

A verseny a döntővel folytatódik, ahol már az is eldől, hogy melyik lesz Magyarország étele 2018-ban. A döntő május 26-án a Budapesti Gazdasági Egyetem KVIK tankonyháján kerül megrendezésre.

Forrás: https://magyarorszagetele.hu/2018/04/12/magyarorszag-etele-2018-ezek-a-dontos-etelek/

2018. április 12.

 

Unilever

Következő rendezvényünk

Jogsegély szolgálat

2019.01.24. 15:00 - 15:30

Bátor Tábor