Ízelítő

Ízelítő

Májusi Élelmezés

Lapunk májusi számában több olyan írást is találnak, amely érinti a nemrégiben társadalmi egyeztetés céljából nyilvánosságra hozott a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi jogszabály-tervezetet. Miről olvashatnak még?

Mit tehet az ombudsman a közétkeztetésért?
Interjúnkból kiderül, hogy kik és milyen panaszokkal fordultak az alapvető jogok biztosához, ő pedig milyen vizsgálatokat kezdeményezett a közétkeztetésben az utóbbi időkben érkezett bejelentések alapján.

A száraztészták
A tészta a menzák legkedveltebb ételei közé tartozik. Előnye, hogy sokféleképpen elkészíthető, hiszen párolt zöldségekkel ugyanúgy tálalható, mint energiaszegény paradicsom- vagy egyéb szószokkal. Ezáltal helye van a változatos étrendben.

Függőség vagy sóvárgás?
Miért válunk az ételeink rabjává? Eszünk vagy táplálkozunk? Táplálom a testem vagy eszem, amihez kedvem van? Írásunk újabb hangsúlyozása annak, hogy minden rajtunk múlik.

Igazság az ízről
Hallottak Önök Martha Payne-ről? Ő egy skót kislány, aki blogot indított, hogy a világ elé tárja milyen ételeket tálalnak fel nekik az iskolai menzán. A dolog hatalmas visszhangra talált, Martha Payne pedig egy egyszerű iskolásból világhírű bloggerré vált. Ismerjék meg a történetét!

Levesek
Zellerleves (magyaros), Burgonyaleves (tejfölös), Zellerleves (tejfölös), Rizsleves, Karfiolkrémleves, Daragaluska-leves, Zellerkrémleves, Brokkolikrémleves, Sóskaleves, Sütőtökkrémleves, Sajtleves, Paradicsomleves, Gyümölcsleves, Tojásleves, Tarhonyaleves, Lebbencsleves – 16 kivágható leves receptjét közöljük ismét.

Egységes Diétás Rendszer
Immár 3. részéhez érkezett sorozatunk, amelyben az energiaszegény étrendet mutatjuk be. Erre akkor van szükség, ha a testsúlyunk több a kívánatosnál. Cikkünkben olvashat az étrend tápanyag-összetételéről, valamint olyan ételekről is, amelyeket ebben az étrendben ajánlott fogyasztani.

Az Ornish-diéta
Diéta-elemzéseink közül ezúttal az Ornish-diétáról lesz szó, amelyet dr. Dean Ornish amerikai kardiológus dolgozott ki, aki szerint a táplálkozás, a mozgás, a stresszmenedzsment és a szeretet az egészség alappillérei.

Mintaétrend alsó tagozatos általános iskolások részére
Dietetikusunk a mintaétrendet az új rendelettervezet előírásainak és értékeinek figyelembe vételével tervezte 7-10 évesek számára 10 napra, tavaszi időszakra.

Cikkezünk még a burgonyáról és felhasználási lehetőségeiről, a munka- és pihenő-idő szabályozásáról, a büntetés-végrehajtási intézetek étkeztetéséről. Ha még többre kíváncsi, olvassa el májusi lapszámunkat!

Ön még nem tartozik Előfizetőink közé, de szeretné minden hónapban kézbe venni szaklapunkat! Akkor fizessen elő.

Részletek itt: http://elelmezes.hu/elofizetoi-akcio/reszletek/valtozasok/

 

Következő rendezvényünk

Bátor Tábor