Étkezés látás nélkül

Étkezés látás nélkül

Egy vak gyógypedagógus szemével

Egy két évvel ezelőtti beszélgetést idézünk most fel, amelyet a Vakok Állami Intézetében készítettünk. Az intézményről szóló teljes cikket elolvashatják az Élelmezés korábbi lapszámában (2010. január-február, 29-31. oldal – Fehér bottal az utcán, órával a tányéron…).
Jelen írás a teljes cikk egy része, amelyben az intézet (vak) gyógypedagógusával beszélgettem, aki egy rendkívüli ember…

„A kedvesség az a nyelv, amelyen a süket hallani tud, a vak pedig látni…”

Dr. Tolnayné Csattos Márta 1975. szeptember 1-jén lépte át először a Vakok Állami Intézetének küszöbét. Még gyógypedagógus hallgatóként ő készítette el az elemi rehabilitáció módszertani kísérletét, szakdolgozata az első, magyar szakirodalom volt ebben a témában. Anya, feleség, rehabilitációs csoportvezető, tudományos munkatárs és öt éve teljesen vak. 14 éves volt, amikor egy autoimmun probléma folytán gyengén látó lett. Aztán öt évvel ezelőtt egy betegség során a gyógyszeres kezelés mellékhatásaként elveszítette látását.
Sok mindenre bizonyíték ez a Hölgy!

Ezt már akkor láttam, amikor kezet fogtunk, leült velem szemben, fehér botját gondosan elrendezte maga mögött, táskáját pedig az ölébe ejtve kedves mosollyal és olyan magától értetődően kezdte sorolni a legfontosabbakat…


-  A tálalás tekintetében mindenképpen ajánlatos egy tálcát helyezni a tányér és evőeszközök alá. Ha főzelék van, akkor a feltétet célszerű egy külön kistányérra tenni. Nagyon hasznos a közétkeztetésben ismert peremes, magas szélű tányérok használata. Ha maga szedhet valaki az ételből, akkor célszerű öblös merőkanalat használni. Nálunk porciózás van, ilyenkor viszont az a fontos, hogy tudja az illető, hogy mit kapott. Például lebbencsleves, krumplifőzelék és két tojás. Az órát vesszük alapul tálaláskor egy tányéron. 12-es, 6-os, 9-es, 3-as megnevezéssel helyezzük el az ételeket. Tehát tudjam azt mondani, hogy a hús a 6-oson, a rizs a 12-es és 3-as között, a párolt zöldség a 9-es és 12-es között van, s éppen szemben a tányér fölött 12 óránál egy pohár víz található. Ez egy nemzetközi jelzésrendszer. A közhiedelemmel ellentétben a két evőeszköz sokkal egyszerűbb egy látássérült ember számára, mint az egy. Nokedli vagy tarhonya esetén a józan paraszti ész kanalat diktálna, de én jártam Amerikában, ahol a kultúrában nincs benne az, hogy késsel villával egyenek az emberek. Ott felvágják a húst, félreteszik a kést és villával esznek. És minden vak ember kér egy szelet kenyeret, mert a kenyér a második tájékozódási pontja azért, hogy ne egye le az abroszt, vagy ne egyen a saját ölébe.

A magyar éttermekkel kapcsolatos tapasztalatait így foglalta össze.

- Ha én elmegyek étterembe a családommal, előnyben részesítem a többszemélyes tálakat, amiből én magamnak annyit veszek ki, amennyit szeretnék. Persze egyedül nem is tudnék megenni egy akkora adagot, másrészt, ha kétszer veszek ki, akkor sokkal könnyebben tájékozódom a tányéromban. Vagyis a túlzottan megrakott tányérok nem szerencsések. Ha a gyerekeimmel a férjem nélkül megyek étterembe, nekem nem az étkezés vagy a terítés okoz gondot, hanem a rendelés és fizetés. A kommunikációs rész. Mikor tudom megszólítani a pincért? Erre jár vagy nem? Fizetéskor a látó ember átnézi a számlát, nekem viszont meg kell kérnem a pincért, hogy olvassa fel, s ez egyfajta bizalmatlanságot sugall a számára, néha azt érzem, hogy úgy gondolja, mégis mit képzelek én, nem szúrna ő ki egy vakkal, hiszen becsületes… s én nem is gondolom, hogy be akar csapni, csak a számlát szeretném áttekinteni. Valószínűleg az ilyen magatartás is tájékozatlanságból fakad.

Pedig a megoldás egyszerű. Amennyiben egy étterem személyzete nem pusztán néz, de lát is, akkor egyértelműen felismeri, ha egy vak vendég érkezik az étterembe. Az átlagnál mondjuk kettővel többször odamenni egy asztalhoz és megkérdezni a – látássérült – vendégtől, hogy szüksége van-e valamire… nem teljesíthetetlen feladat. De ezt meg kellene tanulni valahol!

- A közétkeztetésben célszerű, ha a kiegészítő elemek egy fix, keskeny, hosszú tálcán vannak, így a fűszerek, szalvéták, kancsó, poharak – magyarázza a gyógypedagógus hölgy. Hasznos, ha a különböző fűszereket különböző típusú fűszertartóban kínáljuk, például a sószóró legyen kerek, a borsszóró háromszög alakú. Azt is jónak tartom, ha információt kapok arról, amit kérek. Pozitív élményem, hogy egy margitszigeti büfében braille-étlapot is kifüggesztettek, s adnak olyan jellegű információt, amikor kiadják az ételt, aminek birtokában egy vak ember is önállóan boldogul...

Az önállóságig nehéz út vezet. Azok az emberek, akik felnőttként veszítik el látásukat, a krízis időszakában teljesen elutasítóak. A született vakokkal szemben azonban megvan például az az előnyük, hogy benne van a kezükben egy-egy mozdulat, helyzeteket tudnak vizualizálni. Persze hogy ezt kapaszkodóként használják, ahhoz az kell, hogy feldolgozzák a gyászt, amit a látásvesztés okoz számukra, majd motiváltak legyenek a továbblépésben. Ebben is segít nekik Dr. Tolnayné Csattos Márta.

- Rendkívül tudatosan fejlesztjük a hallási, tapintási figyelmet, a hőérzékelő képességet, a hőmérséklet- és nyomásérzékelést. A hangvisszaverődést a közlekedésben, a hangelnyelést, a falak hőmérsékletet kibocsátó képességének érzékelését… Fontos azonban az is, hogy nem mindenki rehabilitálható. Van, aki végig elutasító marad, s hazamegy. De nehéz dolgunk van például a koraszülöttekkel is, akiknél az idegrendszeri éretlenségből fakadóan a látás sérülése mellett egyéb képességek is sérültek. Vagy a cukorbetegségben szenvedőkkel, akiknél érzéskiesések vannak; sérült a tapintás, hallás, szaglás… stb. Utóbbiak számára most egy vonalrendszerű kódrendszer magyar változatát fejlesztettük ki, mivel a braille-írást ők nem tudják olvasni. De dolgozunk egy kerekesszékben ülő vak ember rehabilitációján is. Sokféle új, speciális módszer kidolgozására van szükség ahhoz, hogy még több embernek tudjunk segíteni…

Csak ültem és csodálattal hallgattam a gyógypedagógus hölgyet, aki humorával, jó kedélyével és pozitív életszemléletével húsvér bizonyítéka annak, hogy a világ azok számára sem zsugorodik össze, akik nem látnak, csak más csatornákon keresztül kapják a híreket róla.
 

N.T.

 

Következő rendezvényünk

1970.01.01. 01:00

Bátor Tábor