Ételt csak okosan!

Ételt csak okosan!

Biztonságosabb élelmiszerfogyasztás, tudatosabb óvodások. Ételt csak okosan már az óvodában is!

Ez év eleje óta immár 35 budapesti óvodában hívták fel a figyelmet az élelmiszerbiztonság fontosságára a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai.

„Ki szokott otthon Anyának, Apának segíteni bevásárláskor, ételkészítéskor?” Csaknem minden óvodás gyermek keze az égbe szökik e kérdés hallatán az óvodásoknak szervezett rövid, interaktív élelmiszerbiztonsági foglalkozások alkalmával. Ebből is jól érzékelhető, hogy az óvodás korú gyermekek nemcsak étkezéskor kerülnek kapcsolatba az élelmiszerekkel, hanem már aktív részesei a családi bevásárlásoknak és otthoni ételkészítésnek. Kiváló megfigyelőként észlelik a családon belül kialakult helyes (vagy éppen helytelen) szokásokat. A nagyobbak tisztában vannak azzal is, hogy indulás előtt érdemes bevásárló listát készíteni, tudják, a bevásárlókocsi mely részébe szabad beülni, és egyesek hallottak arról is, hogy ha a hűtött, fagyasztott élelmiszerek felmelegednek, könnyebben megromlanak, ezért a bevásárlást a nem hűtött élelmiszerekkel kell kezdeni, és otthon a hűtött élelmiszereket mihamarabb be kell tenni a hűtőszekrénybe. Már a kicsik is tisztában vannak a kézmosás betegségmegelőző fontosságával, azonban nem feltétlenül tudják még helyesen alkalmazni ismereteiket a gyakorlatban.

Idén immár 35 budapesti óvodába, összesen 126, főleg középsős és nagy csoportokba jutottak el a Nébih munkatársai személyesen, és ily módon csaknem 3200 kisgyermek és 380 óvodai dolgozó figyelmét irányították rá az élelmiszerbiztonsági alapok elsajátításának, illetve a meglévő ismeretek erősítésének fontosságára. A Nébih óvodai foglalkozásai során az ovisok egy mágnes tábla és játék élelmiszerek segítségével eljátsszák a bevásárlást, miközben lehetőség nyílik a helyes szokások átadására. Ezt követően az alapos kézmosás fontosságával és az élelmiszerek megfelelő tárolásának alapszabályaival ismerkedhetnek meg a gyermekek.

Az óvodai játékos bemutatóhoz kapcsolódik a „Tiszta kézzel” című kiadvány, a kézmosás fontosságáról, melyet e nevelési év végéig a budapestiek mellett immár vidéki ovikba is eljutatott a Nébih. A kiadványt az érdeklődő óvodák saját szervezésű foglalkozásokon is fel tudják dolgozni, amelynek elősegítéséhez egy oktatási segédletet dolgoztak ki óvónők számára a program szervezői.

A 2018/2019. nevelési évben a Nébih munkatársai további óvodákba tervezik eljuttatni az alap élelmiszerbiztonsági üzeneteket játékos foglalkozások segítségével. A program részletei és a kapcsolódó kiadványok a www.eteltcsakokosan.hu/gyereksarok/ovisprogram linken érhetők el.

A kisebb-nagyobb gyerekeknek szóló Nébih programokról a legújabb Konyhasziget magazinban, a Gyerekszigetben is olvashat.

Bízunk abban, hogy a kisgyermekkorban megszerzett tudás alapot biztosít ahhoz, hogy a gyerekek felnőttként magabiztosan eligazodhassanak élelmiszerbiztonsági kérdésekben. Emellett a gyerekek által a szülők is megszólíthatók, aminek köszönhetően a tudatosabb és biztonságosabb élelmiszer-fogyasztási szokások szinte észrevétlenül a családok mindennapi rutinjává válhatnak.

Forrás: http://portal.nebih.gov.hu/-/biztonsagosabb-elelmiszerfogyasztas-tudatosabb-ovodasok

2018. május 30.

Következő rendezvényünk

Bátor Tábor