Első táplálkozástudományi konferencia

Első táplálkozástudományi konferencia

Megrendezésre került az első táplálkozástudományi konferencia Debrecenben.

A csapat egy olyan iskolai konyhát és étkezőt rakott össze, ahová tényleg öröm belépni. Színes székek, terített asztalok, és vidám személyzet fogadja a gyerekeket, akik így nem tíz perc alatt lapátolnak be valami nem túl jól kinéző ételt, hanem elsős koruktól megszokják, hogy szép környezetben, nyugodt körülmények között, egészséges ételeket egyenek. És persze választhatnak is A meg B menüből, hiszen a gyerekeknek a saját választás nagyon fontos, másrészt így minden nap tudnak vegetáriánus menüvel is készülni. (Ezt sok gyerek teljesen önként választja.)

Az egészség megőrzésében a táplálkozásnak van a legnagyobb szerepe, mint ahogy a táplálkozással összefüggő betegségek kialakulásában is - hangzott el az első országos táplálkozástudományi konferencián Debrecenben.

Jelenleg Európa-szerte a férfiak 70, a nők 60 százaléka elhízott, és folyamatosan növekszik az úgynevezett civilizációs betegségek - cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések – aránya, mondta el nyitó előadásában Bánáti Diána, a Debreceni Egyetem (DE) táplálkozástudományi intézetének professzora.

A túlsúlyos, kövér emberek szervezetében nagyobb az esélye a betegségek kialakulásának. Magyarországon az átlagosnál is rosszabb a helyzet, és statisztikák szerint "az első helyeken vagyunk sok tumoros betegség kialakulásában".

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a betegségek legalább 40 százaléka nagyon összefügg a táplálkozással, és további 38-40 százalék is valamilyen módon összefügg vele. Ebből az is következik, ha megfelelő módon, kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozunk, ezen betegségek kialakulását jelentős mértékben megelőzhetjük, közölte Bánáti Diána, aki előadásában kitért arra is, hogy az elmúlt évtizedben "a táplálkozástudomány óriási fejlődésen ment keresztül".

Már nem csak a makrotápanyagok - fehérjék, szénhidrátok, zsírok, vitaminok - szerepét vizsgálják a táplálkozásban, hanem számos olyan új információkat is feltártak, mint a mikroorganizmusok, a mikrobioták szerepe a szervezetünkben, hatásai a bélflórában.

A professzor szerint ma már a táplálkozástudománynak nem az a célja, hogy az élelmiszerek fogyasztásával gyógyítsanak bizonyos betegségeket, hanem az, hogy megpróbálják megelőzni azok kialakulását. Kutatják például, hogy az időskori szellemi leépülést hogyan lehetne lelassítani, megakadályozni bizonyos fajta élelmiszerek fogyasztásával.

A bonyolult táplálkozástudományi kutatásokat az Európai Unió különféle keretprogramokkal ösztönzi, mondta el a professzor. A jelenlegi Horizon 2020 keretprogram például a táplálkozástudományi összefogásra, együttműködésre ösztönzi a kutatókat és az élelmiszergazdaság szereplőit Európa-szerte.

Tíz évvel ezelőtt, az országban elsőként egyetemükön kezdődött meg a táplálkozástudományi képzés, melynek már doktori iskolája is működik Debrecenben, idézte fel Győri Zoltán, a DE táplálkozástudományi intézetének vezetője a konferencia megnyitóján.

A táplálkozástudományi szakemberek első országos találkozóján a táplálkozás és az egészség összefüggései mellett áttekintik a szakterület kutatással és oktatással összefüggő kérdéseit, de számos kutatási eredményt is bemutatnak például az élelmiszerjelölési rendszer innovációja, élelmiszerhamisítás kimutatása és az élelmiszerpazarlás terén, mondta el a professzor.

Forrás: https://www.hellovidek.hu/csalad/2019/03/11/megrendeztek-az-elso-taplalkozastudomanyi-konferenciat-debrecenben?ad5eb63f07218332ee341bfdb23bf818c&fbclid=IwAR121CvKtDRfpbYVKLrNQKESqlUVFyNxedp9cLwALO5JsstoLtGRtxUwudw

2019. március 12.

Következő rendezvényünk

Bátor Tábor