Böl-csibe csapat...

Böl-csibe csapat...

Mert a jó dolgok a bölcsiben kezdődnek...

Hatalmas érdeklődés övezte a 4. OKÉS közétkeztetési szakácsversenyt november 29-én a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskolában. 20 csapat mérte össze tudását, köztük a Berettyóújfaluból érkezett „Böl-csibe” csapat. A verseny kapcsán beszélgettünk Berettyóújfalu város polgármesterével, Muraközi Istvánnal, Ulicsné Erdős Erzsébettel, aki a Közintézmények Szolgáltató Irodájának intézményvezetője és a Böl-csibe csapat tagjaival, Kathóné Papp Éva élelmezésvezetővel és Földesiné Dávid Ibolya szakáccsal.
 
Először a polgármester urat kérdeztük arról,  hogy milyen a helyzet Berettyóújfalun, hogy látja a közétkeztetést. Országos szinten elmondható, hogy nagyon sok konyha küzd az elavult, elöregedett gépekkel, és nagyon nehéz forrást találni a megújításra, bár a minőségi szolgáltatás érdekében ez már nagyon időszerű lenne.
 
— Mit gondol a közétkeztetésről általában, megoldandó probléma, vagy inkább lehetőség?
 
— A közétkeztetést lehetőségnek tekintjük, annak érdekében, hogy minél több gyermek jusson legalább napi 1-szer meleg ételhez, és tudjuk, hogy a gyermekek minél változatosabb, egészségesebb ételekkel, nyersanyagokkal történő megismertetéséhez vezető úton a szülők után egy fontos állomás. Közétkeztetésben dolgozó kollégáink minden főző- és befejező konyhánkon nagy hangsúlyt fektetnek a változatos, egészséges étrendre, még a jogszabályi előírásokon túl is. Az ételeink naponta mindig friss nyersanyagokból készülnek.
 
— Sok önkormányzat a kiszervezésben látja a megoldást. Ön erről mit gondol?
 
— Berettyóújfalun mindig is önkormányzati fenntartású intézmény látta el a közétkeztetési feladatot. Az állami és az önkormányzati fenntartású nevelési-oktatási intézményekben és a bölcsődében az étkeztetés jelenleg is a Közintézmények Szolgáltató Irodájának a feladata. Igaz ugyan, hogy több évvel ezelőtt a mi önkormányzatunk is elgondolkodott a kiszervezés lehetőségén, de a kapott árajánlatok alapján az a döntés született, hogy továbbra is ebben a formában működtetjük tovább. Egyrészt nem lett volna megtakarítás a kiszervezés, másrészt természetesen a közétkeztetésnél nem csak a bekerülési költség játszik szerepet. Nagyon fontosak a minőségi szempontok: hiszen így a helyi közösség tagjai vesznek részt az ételek elkészítésében, a tálalásában, jobb a visszacsatolás, frissen, melegen kapják a gyermekek az ételt, ezáltal nem válik személytelenné az étkeztetés. Munkatársaink nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekek és a szülők tájékoztatására is. Tanultunk azon településeknek a tapasztalataiból, ahol a kiszervezés megtörtént, és több érv szólt ellene, mint mellette. Próbáltuk megtalálni az egyéb költségcsökkentési lehetőséget, de természetesen nem mindenáron. A cél a hatékonyabb működés és a minőség együttes jelenlétének a biztosítása volt. Főzőkonyhákat vontunk össze, jelenleg két főzőkonyhán és 1 befejező konyhán készül az étel, ezen kívül még 9 tálalókonyhát működtetünk. A szülők viszszajelzéseiből az derül ki számunkra, hogy jó úton járunk.
 
— Hányan veszik igénybe a közétkeztetést a településen?
 
— Naponta összesen mintegy 1700 adag ételt készítenek munkatársaink, bölcsődés, óvodás gyermekek, általános iskolás, középiskolás tanulók, valamint felnőttek részére. Nagyon örültünk, hogy e mellett a nehéz feladat mellett is két munkatársunk vállalta, hogy indul ezen a megmérettetésen. Az pedig külön öröm volt, hogy be is kerültek a döntőbe a napi háromfogásos menü (420 Ft normakeret) kategóriában kiválasztott 11 csapat közé. Büszkeséggel töltött el, hogy becsülettel helytálltak ezen a versenyen.
 
— Miért tartja fontosnak az indulást egy közétkeztetési szakácsversenyen?
 
— A sportból is tudjuk, hogy a versenyek ünnepnapok, ahol új információkat, inspirációkat kaphatunk, olyan lehetőségek, amelyek a mindennapokban nem jelennek meg. Versenyzőink elmondták, hogy nagyon pozitívan élték meg ezt a napot. Csapatunk beválasztása a legjobb 11 közé nagy elismerés számunkra, és ez is megerősít bennünket abban, hogy jó úton járunk.
 
— Mire lenne szükség ahhoz, hogy még színvonalasabb lehessen a közétkeztetés Önöknél?
 
— Konyháink műszaki berendezésekkel való ellátottsága sajnos nem a mai kornak megfelelő színvonalú, eszközeink elavultak. Szükség lenne olyan, magas támogatási intenzitású pályázatok kiírására, melyeken az önkormányzati fenntartású közétkeztetési intézmények indulhatnának. Minden évben kiírjuk közbeszerzés keretén belül nyersanyag-beszerzési pályázatunkat, de a Közbeszerzési törvény előírásai véleményünk szerint nem teszik lehetővé számunkra a beszerzés volumene miatt a helyi termelőktől történő vásárlást, valamint nagyon nehéz a minőség betartását megkövetelnünk.  Ezen kívül bízunk a nagyobb arányú állami finanszírozásban. 
 
A Közintézmények Szolgáltató Irodájának intézményvezetőjével, Ulicsné Erdős Erzsébettel folytattuk a beszélgetést. Őt főként a csapat nevezéséről, a felkészülésről kérdeztük.
 
— Honnan értesültek a versenyről, és kinek az ötlete volt a nevezés? Ki tervezte meg a menüsort?
 
— A szervezési főelőadó kolléganőnk, Nagy Sándorné Anikó találkozott a NÉBIH honlapján a versenykiírással, és javasolta több munkatársunknak a nevezést. Nagyon örültünk, hogy ketten vállalkoztak a versenyre. A „Böl-csibe” csapat tagjai: Földesiné Dávid Ibolya szakácsként dolgozik a Vass Jenő Óvoda és Bölcsőde befejező konyháján, Kathóné Papp Éva pedig élelmezésvezető. Éva és Ibolya minden újításban partnerek — a jogszabályi előírásoknak megfelelően és azon túl is — az egészséges, változatos étrend kialakítására, a gyermekek új ételekkel, alapanyagokkal történő megismertetésére törekszenek. A bölcsődével egyeztetve új recepteket próbálnak ki, melyeket a gyerekek örömmel fogadnak.
 
— A versenyre való felkészülés sok-sok időbe, és nem kevés pénzbe is került. Ki támogatta ebben a csapatot? Hogyan történt a felkészülés?
 
— Berettyóújfalu Város Önkormányzatának köszönhetjük a támogatást. A versenyzők szabadidejüket fordították a felkészülésre, amiért külön köszönet illeti őket, valamint Nagyné Anikót, aki mindenben segítette a csapatot. Több alkalommal megfőzték a menüt gyakorlásként, a későbbiekben kétszer az étlapon is szerepelt a versenymenü a felnőtt étkezők részére, amelynek mindkét esetben nagy sikere volt. 
 
 
Végül a két bátor jelentkezővel beszélgettünk a versenyről, a tapasztalataikról és természetesen a jövőbeni terveikről. Nem titkolom, de számomra a Böl-csibe csapat volt az egyik legszimpatikusabb, érdeklődve figyeltem, hogyan dolgozik Kathóné Papp Éva és Földesiné Dávid Ibolya.
 
— Éva, Ibolya, hogy történt a menüsor kiválasztása, összeállítása, kik vettek ebben részt? Hányszor tudtátok lefőzni a menüsort?
 
— Több menüsorral próbálkoztunk, a keretösszeg miatt döntöttünk a versenymenü mellett. Mindenképpen szerettünk volna egyszerű, a gyermekek által is megjegyezhető, a közétkeztetésben nagyobb adagszám mellett is megvalósítható ételeket készíteni. A menüsort 5 alkalommal főztük meg.
 
— Az első verseny volt, amin indultatok. Milyennek találtátok? Hogy éreztétek magatokat? Mi volt a legnehezebb?
 
— Igen, az első versenyünk volt, és vegyes érzelmekkel indultunk, izgultunk, de összességében nagyon jól éreztük magunkat. Egy jó élménnyel lettünk gazdagabbak, a szervezők, valamint a zsűri kedves szavai szép emlékek számunkra. Külön köszönjük segítő séfünk munkáját. A legnehezebb talán az ismeretlen körülményekhez való alkalmazkodás, illetve az eszközhiány volt. Nem volt túl jó helyünk, hiszen a vendégek étkezéséhez használt edények a mi munkaasztalunkra kerültek be, ott került sor a mosogatásukra. A zsűri a körülményekre való tekintettel kompenzálásként plusz fél órát bocsátott a rendelkezésünkre, de minden nehézség ellenére az eredeti időn belül készen lettünk.
 
— Mit csinálnátok másként? Hogy tetszett a verseny, a többi csapat munkája? Lesz folytatás?
 
— A csapatok munkáját sajnos csak a fotózásra készült ételeken keresztül ismerhettük meg. Tapasztalataink alapján több eszközt vinnénk magunkkal, illetve korábban hozzákezdenénk a tervezéshez, gyakorláshoz. Javasoljuk a szervezőknek, hogy praktikusabb lenne a versenyt korábban megrendezni a rendelkezésre álló nagyobb, idényszerű nyersanyagválaszték miatt. Lehet, hogy érdemes volna olyan versenymenüt kérni, amely a pályázó étlapján már szerepelt korábban. Nagyon jó verseny volt, így már hazafelé a jövő évi indulást tervezgettük.
 
Gratulálunk a „Böl-csibe” csapatnak, és reméljük, bátorságuk mintaként szolgál majd a többi konyha számára is, hiszen helytállásukkal bizonyították, hogy egy bölcsődei konyha sem tud kevesebbet, mint egy komoly technológiával, nagyobb anyagi háttérrel bíró. Az elhivatottság és a szakmai tudás minden nehézséget legyőz.
 
/A Böl-csibe csapat menüje a versenyen a következő volt: Orjaleves csigatésztával, Paprikás csirkemell tejszínes mártással, Hajdinakása és zöldséges rizs köret, Mézes, diós sütőtök./
 
S.T.K.

Következő rendezvényünk

Bátor Tábor